Livsglæde og trivsel – en personlig gryderet

Af: Line Soot (linesoot.dk)

Vores velbefindende som mennesker er ekstremt komplekst sammensat. Når det hele bare spiller, og vi har det godt, gør vi os som oftest ikke ret mange overvejelser over, hvorfor det fungerer, og hvorfor vi har det godt.

De fleste kender dog nok til den situation, hvor krop eller psyke begynder at signalere, at vi ikke længere er i trivsel. Det kan være træthed, svimmelhed, rygsmerter, hovedpine, bøvl med maven, irritabilitet, utilfredshed, angst, frustration eller mange andre signaler om, at noget ikke er godt eller rigtigt.

Så er det nødvendigt at tage en grundig oprydning og en gennemgang af tilværelsens vilkår for at finde ud af, hvor skoen trykker. Det kan være en overordentlig svær proces at finde frem til, hvad det er, der gør, at vi ikke har det godt.

Oprydningen og gennemgangen er altid individuel og meget personlig. Ingen kan gøre arbejdet for os eller give os en universel opskrift på, hvordan vi igen skal komme til et sted, hvor solen skinner på den rigtige måde, hvor vi er nysgerrige, når vi vågner og tilfredse, når vi går i seng.

Personlig trivsel, eller livsglæde om man vil, kan anskues som en velkomponeret gryderet. Sammensat af de helt rigtige ingredienser, tilberedt med kærlig opmærksomhed, afstemt i smagsnuancerne og kogt i tilpas lang til ved den rigtige temperatur.

Ingredienserne skal balanceres i forhold til hinanden, så den bedste smag kan træde frem. Livsglæde kan kun vokse i en optimeret balance mellem de to basisingredienser i retten, nemlig udfordringer og hvile.

Hvis vi som mennesker mangler udfordringer, hvis vi ikke presses lidt til at lægge os i selen og gøre os umage, så mister vi skarpheden og tydeligheden. Kedsomhed udvisker konturerne af vores personlighed, så vi bliver farveløse og halvvisne. Uden udfordringer bliver retten kønsløs og uappetitlig.

Hvad udfordring og kedsomhed består af, er et personligt anliggende. Dét, der er udfordrende for den ene, vil være kedeligt for den anden. Vi ved selv, hvad udfordring og kedsomhed er, og hvad det kommer fra. Hvis vi er ærlige overfor os selv.

Mangler vi derimod den anden basisingrediens, nemlig hvile, bliver retten helt forkert. Uden pauser, tid til eftertanke og refleksion, uden mulighed for at konsolidere os og finde fodfæste, vil vi før eller siden overforbruge os selv.

Hvis vi ikke indimellem har ro til at mærke efter, hvor vi er, og hvordan vi har det, brænder gryden på. Smagen bliver brændt og retten må kasseres. Nogle gange kan gryden brænde så meget på, at den slår sig og bliver skæv. Så kan det være svært nogensinde igen at få en fornuftig gryderet frem i gryden.

For at det skal blive en rigtig god gryderet, skal den også saltes på den rette måde. Vores seksualitet er saltet. Retten kan godt spises uden salt, men smagene vil ikke rigtigt træde frem, og råvarerne kommer derfor ikke til deres ret. Uden salt bliver retten flad.

Sådan er det også i et menneskeliv. Seksualiteten er så stor en del af vores personlighed, at det kan give skår i vores livskraft, hvis vi ikke passer den og tilgodeser den.

Seksualiteten er ikke en stationær størrelse. Vi kan ikke bare antage at den bliver ved med at være på samme måde livet igennem. Vores seksuelle behov og præferencer påvirkes at det liv vi lever, de oplevelser vi har, og de personlige processer, vi gennemgår.

Retten skal derfor smages forsigtigt til med salt. Det handler om at ramme rigtigt og smage godt efter.

Du skal selv skrive opskriften på din personlige gryderet. Hvor meget udfordring og hvilken type udfordring, skal du bruge? Hvor meget hvile og på hvilken måde, skal hvilen indgå i retten? Og hvilken type salt i hvilke mængder, skal der til?

Når du har fundet din opskrift, kan du invitere de gæster, du gerne vil dele gryderetten med. Ikke før.

 

 

 

Næste
Næste

Kroniske smerter og BDSM