Kroniske smerter og BDSM

Af: Line Soot (linesoot.dk)

I de sexpositive miljøer er der en ganske pæn forekomst af mennesker med kroniske smerter, der finder glæde ved og gavn af leg med BDSM. Måske lyder det som et paradoks, at et menneske med kroniske smerter frivilligt opsøger endnu flere smerter. Det findes der en god forklaring på.

Op mod hver femte voksne dansker lever med kroniske smerter. Det er derfor almindelig forekommende at have kroniske smerter.

Kroniske smertetilstande har meget ofte negativ indvirkning på livskvaliteten. Både fordi funktionsniveauet kan være påvirket, når det kommer til arbejdsevne og social kapacitet. Men også fordi de langvarige smerter kan give dårlig søvn, nedsat sexlyst, depression, stress og social marginalisering.

Kroniske smerter kan sjældent ”kureres”, og ofte kan den medicinske behandling være forbundet med både dårlig effekt og ubehagelige bivirkninger.

Den væsentligste og mest effektive indsats overfor kroniske smerter handler om gode copingstrategier, opretholdelse af en vis normalitetsfølelse trods smerterne og måske mest af alt accept af, at smerterne er kommet for at blive, og at de som sådan ikke er farlige.

Et liv med kroniske smerter handler derfor i sin essens om at lære at leve med smerterne og samtidigt forsøge at fastholde livsglæde og mening med tilværelsen.

Kroniske smerter er en tilstand, hvor hjernens smertereceptorer bliver sensibiliserede, dvs der kommer en uforholdsmæssig kraftig smertereaktion på selv helt normal brug af kroppen. Der kan også ske det, at smertefølelsen bliver automat-aktiveret af smertereceptorerne, også uden at der sker en fysisk påvirkning af kroppen. Det er som om kroppen selv ”finder på” smerten.

Kroppen har sine egne reguleringsmekanismer, der justerer smerteopfattelsen i hjernen. Man kan tale om en smertebremse og en smertespeeder.

Smertespeederen og smertebremsen kan påvirkes af mange faktorer, som vi selv har indflydelse på.

Hvis vi er stressede, kede af det, ensomme eller bange, vil det trykke på smertespeederen, og derfor vil det opleves som om, smerterne bliver kraftigere og vanskeligere at udholde.  

Hvis vi derimod er trygge, veludhvilede, oplever anerkendelse og gode, stærke relationer med de mennesker, vi omgiver os med, er smerterne mindre invaliderende og bliver lettere at håndtere.

Som tidligere skrevet er medicin ikke altid den bedste behandling af kroniske smerter. Medicinen er ofte behæftet med bivirkninger, der i værste fald overskygger effekten.

Derimod kan det være en god ide at arbejde med indsatser, der afleder hjernens vildveje. Som trækker fokus væk fra hjernens negative tankespiraler og ned i kroppen. Indsatser som på en struktureret måde giver en pause fra de ubrudte smerter. Det kan for eksempel være gennem musik, meditation, tantra eller mindfulness.

Når det kommer til afledning af hjernen og pause fra smerterne, kan der for nogle også være en gevinst at hente i leg med BDSM.

Uanset om det handler om reb i form af kinbaku /shibari eller det handler om leg med smertepåvirkning i form af slag, pisk eller andet, så er det en struktureret og tryg måde at påvirke kroppen på, så den for en tid ikke skal forholde sig til de vanlige, kroniske smerter.

Kroppen er sådan indrettet, at hvis den påvirkes at to forskellige smerter, vil den stærkeste smerte ”vinde” over den anden. Så hvis rebene er stramme nok, eller slagene fra en flogger er insisterende og tunge nok, vil hjernens fokus flyttes fra de kroniske smerter og hen på den leg, der foregår.

Legens smerte er helt anderledes end de kroniske smerter. For det første er legen ofte forbundet med seksuel spænding og nydelse. Legens smerte er desuden tryg, den er forudsigelig, den er kontrollerbar og den har en aftalt start og slut. Det er derfor lettere at arbejde mentalt med smerten fra BDSM- leg end med de kroniske smerter.

BDSM-leg med smerte virker også anderledes ind på kroppens kemiske processer end de kroniske smerter gør. BDSM-leg udløser ofte både dopamin, oxytocin og kroppens egne morfinlignende stoffer, endorfiner.

Når legen er slut, vil der opstå en afslapning i kroppen. En afslapning som følge af ophør af smertepåvirkningen i legen. Noget der ikke finder sted, når det handler om de kroniske smerter, som jo aldrig ophører, som ikke altid føles trygge eller forudsigelige og som heller ikke er forbundet med seksuel nydelse.

Leg med BDSM er vidtgående bivirkningsfri. Legen kan desuden medvirke til en oplevelse af normalitet og social tilknytning, som kan være velkommen. Ofte er BDSM miljøerne både inkluderende og accepterende overfor forskellighed. Følelse af at være en del af et fællesskab kan være helende i sig selv. Det giver derfor særdeles god mening, at så mange med kroniske smerter også er BDSM-aktive.

Der kan læses mere om de sexpositive miljøer, BDSM og Kink her

Forrige
Forrige

Livsglæde og trivsel – en personlig gryderet

Næste
Næste

At give slip