Sexlyst og overgangsalder- feat. Lotte Hvas

Af: Læge Line Soot (https://www.linesoot.dk/)

Ofte kommer der kvinder i min lægekonsultation og spørger, om de kan blive ”testet for overgangsalder”. Og om de skal have lavet et helbredscheck, fordi deres menstruationer er blevet uregelmæssige, eller fordi de har oplevet at få hedeture.

Overgangsalderen er ikke en sygdom. Du skal ikke testes for den, og du bliver ikke syg af den.

Overgangsalderen er en livsfase, hvor kroppen går fra at være i stand til at blive gravid og føde børn til ikke længere at have den egenskab. Fuldstændig som det er en livsfase, når vi oplever skift fra barn til at ung kvinde med menstruationer og kønspræg.   

Mange oplever at seksualiteten ændrer sig i forbindelse med overgangsalderen.
Nedsat produktion af østrogen kan give tørhed i skeden, ligesom hormonændringerne for nogle kan medføre en ændret oplevelse af deres sexlyst. Nogle kan opleve en bred vifte af symptomer fra kroppen som ømhed i leddene, nedsat udholdenhed og styrke og eventuelt ændret søvnmønster. Andre igen kan have en nytilkommen oplevelse af en tiltagende sårbarhed.

Disse ændrede signaler fra kroppen kan være generende eller forstyrrende, især hvis flere gener kommer samtidigt. Alligevel er det ikke et udtryk for sygdom men vidner om, at en ny livsfase er sat ind, og at vi skal indstille os på nye tider.

Ofte taler man om, at kvinder mister lysten til sex efter overgangsalderen. Punktum. Det er en forsimpling, der ikke i sig selv er retvisende.

Samtidigt med at kroppens ændrede produktion af hormoner kan påvirke lysten til sex i negativ retning, er der adskillige andre faktorer i forbindelse med livsfasen, der kan give mulighed for påvirkning af sexlysten i positiv retning:

1.    Ofte har man mere tid til sig selv, fordi eventuelle børn er blevet selvhjulpne og karrieren er etableret. Tiden kan bruges til at give kroppen og det mentale helbred ekstra opmærksomhed. Når vi bruger tid på at pleje, styrke og mærke vores krop og sind, mærker vi også bedre vores seksualitet.

2.    Mange oplever en større afslappethed i forhold til, hvordan deres krop ser ud, både med og uden tøj, end da de var unge. Når vi slipper forestillingerne om den ”perfekte krop”, er det lettere at give sig hen og nyde den sex, vi oplever.

3.    Hvis vi også er så heldige, at det med årene er blevet lettere at tale om følsomme emner, kan vi måske ovenikøbet bedre tale med vores partner om, hvilken form for sex, vi godt kan lide og hvordan vi gerne vil have det. Hvis det er muligt for os at bede om det, vi godt kunne tænke os, kan lysten bedre trives og vokse.

Hvis der er flere ting, der påvirker vores sexlyst i positiv end i negativ retning, er vi kommet til et godt sted. Så kan vi kaste os ud i den nye fase af livet med nysgerrighed og udforske vores seksuelle muligheder.

Hvis skedetørheden er et problem, kan der gøres noget ved dét. Hvis hedeturene truer med at ødelægge livskvaliteten, kan der også gøres noget ved dét.

Man kan fra sin læge få udskrevet lokal hormonbehandling i forskellige former, som kan genopbygge skedens elasticitet og styrke.  

Der findes også naturpræpatater, som for nogle kan være virksomme, og andre kan i en periode have gavn af hormonbehandling i tabletform.

Vigtigst af alt er dog, hvordan vi overordnet har det med os selv og det liv, vi er sat i. Hvordan vi ser på os selv. Hvordan vi anskuer de udfordringer og ændringer i kroppen, psyken og tilværelsen, som vi møder

En af de kvinder jeg beundrer mest af alle, læge Lotte Hvas, har skrevet om overgangsalderen i sin bog “ Bogen om overgangsalderen”. Her anskuer hun emnet nuanceret og fint.

Vil du gerne arbejde med din seksualitet og lyst? Oplever du, at det er svært at få brudt et negativt selvbillede? Er du i tvivl om, hvad du kan gøre for at opbygge og styrke din seksualitet?

Du er velkommen til at kontakte mig for en samtale om emnet. Du kan læse mere om mig her.

 

 

 

Forrige
Forrige

Åbne parforhold vol. 2 – Det begynder med en tanke

Næste
Næste

Rejsningsproblemer - nutidens tabu