Åbne parforhold - Når det svære bliver (for) let
Af: Line Soot (linesoot.dk)
Når det svære bliver let, forsvinder skønheden. Det gælder i mange af tilværelsens forhold, og det gælder også for dynamikken i et åbent parforhold. Når det svære bliver let, forsvinder den skønhed, der kommer fra sårbar usikkerhed og længsel efter at genfinde hinanden.
Det handler om længsel, nysgerrighed, drive og risiko.
Når to mennesker forelsker sig hinanden og indgår i en relation til og med hinanden, eksisterer der et stærkt drive efter at udforske, undersøge og kommet tæt på hinanden. Ind under huden. Gå på opdagelse og finde ud af, hvem den elskede er som menneske, og hvad den elskede gemmer på i sit indre. Alt er skønt og smukt, også det grimme. Vi vil have det hele og lidt mere til. Vi længes efter forsikring om, at vores partner vil os, lige så meget, som vi vil vores partner.
Så længe vi ikke ved alt om hinanden, og så længe vi ikke føler fuldstændig tryghed i, at vores partner er lige så interesseret i en tæt relation, som vi selv er, drives vi af en indre længsel efter at opnå denne forsikring og vores partners følelsesmæssige investeringsvillighed
Den erotiske tiltrækning opstår i det ukendte land, fra længslen efter at forstå, undersøge og erobre hinanden.
Efterhånden som relationen etableres og består over tid, vil der ofte ske det, at partneren begynder at føles velkendt og tryg. Det er ikke længere nødvendigt at erobre hinanden, og der kan opstå en oplevelse af at kende hinanden så indgående, at nysgerrigheden efter at gå på opdagelse i partnerens tanker og lyster kan ebbe ud.
Hvis et parforhold åbnes overfor en form for kontakt med eksterne partnere seksuelt eller emotionelt (omtales herefter som tredjekontakt), vil der igen opstå en oplevelse af farlighed i relationen. En oplevelse af, at der findes en vis risiko for at miste hinanden eller for at miste sin særlige position hos hinanden. Denne tilstand vil for mange være forbundet med en vis utryghed, der kan være både svær og smertefuld. Samtidigt kan den være forbundet med en kraftig opblomstring af den erotiske og emotionelle længsel efter hinanden i parforholdet.
Opleves balancen mellem gevinsterne og det emotionelt svære ved at åbne parforholdet som positiv og god for begge i forholdet, vil parret ofte være motiveret for at fastholde åbenheden i relationen.
Mange par, der lever i en længerevarende åben relation, bliver efterhånden meget dygtige til at kommunikere med hinanden. De udvikler samtidigt deres kompetencer for at rumme og håndtere udfordrende situationer, og de kan efterhånden opleve en vis tolerance overfor den smerte, der i begyndelsen kan være forbundet ved at dele mere eller mindre af partnerens tid og opmærksomhed med en eller flere tredjer.
Der kan opstå en såkaldt ”med-glæde”, der dækker over glæden ved at opleve partneren finde glæde og udvikling i kontakt med andre. En tilstand, der kan få smerten eller jalousien ved, at partneren ikke længere ”kun” er ens egen, til at opleves mindre eller helt forsvinde.
Faren ved at blive virkelig god til at leve og navigere i et åbent parforholds vanskelige tilstande kan være, at partnerne mister jalousiens og smertens vigtigste funktion, nemlig at nære længslen efter at holde fast i og genforbinde sig med hinanden for at styrke trygheden og samhørigheden.
Tolerancen overfor det svære kan virke som en slags opløsningsmiddel på den lim, der holder parterne sammen. Når det ikke længere føles svært at lade sin partner gå ud ad døren og mødes med en tredje, forsvinder noget af driveren til at gå på opdagelse i partnerens tanker, følelser og længsler. Nysgerrigheden risikerer at ebbe ud og blive erstattet af anhedoni og tomhed.
Når det svære bliver let, er der derfor risiko for at parforholdet bliver tiltagende udhulet af mangel på reel kontakt. Den kontakt, der tjener som en vedvarende kilde til at styrke forbindelsen og kærligheden i det åbne parforholds primære relation.
Læs flere blogs om åbne parforhold her.