Jalousi – det ubarmhjertige spejl
Af: Line Soot (linesoot.dk)
Måske kender du det: En invasiv og sønderlemmende følelse i kroppen og i tankerne, der ikke vil give dig fred, som ikke vil lade dig sove, og som uden at du ønsker det kommer til at forkludre dit forhold til én, du elsker.
For mange er jalousi en uønsket følelse, der er forbundet med skam. Både fordi vi kulturelt er blevet indpodet, at besiddertrang er forkert og skal bekæmpes, men også fordi følelsen kan aktivere sider af os selv, som vi helst ikke vil identificere os med, som for eksempel utilstrækkelighedsfølelse, intens vrede og måske ovenikøbet et ønske om at skade den person, jalousien er rette imod.
Jalousien opstår, fordi vi af den ene eller den anden grund bliver bange for at miste noget eller nogen, der virkelig betyder noget for os, til en tredje person. Det er en helt naturlig reaktion på, at angsten for at miste bliver aktiveret. Alle mennesker kan opleve jalousi, men ikke alle oplever følelsen lige intenst eller ubehageligt. Jalousien er ligeglad med, om angsten for at miste er realistisk eller ej.
I kroppen kan jalousien opleves som en type angst med hjertebanken, knugen i maven, svedtendens og indre uro. Den kan også komme i en vred indpakning som en stor anspændthed eller ansamling af aggressiv energi i musklerne. Eller den kan ligne sorg, hvor der kan være stramning i halsen, grådtendens og tilbagetrækning til kroppen trygge selvbeskyttelse. Fælles for de mange kropslige forklædninger er angsten for at miste og følelsen af kontroltab i situationen.
Vi kan være mere eller mindre modtagelig for jalousi afhængigt af den livssituation, vi står i. Hvis vi for eksempel er et dejligt sted i livet, hvor vi har det godt med os selv, er glade for vores krop og føler os tryg i vores nære relationer, er vi mindre udsat for de skader, jalousien kan lave.
Er vi derimod et mere sårbart sted i livet, hvor vi føler os mindre i balance, har det dårligt med kroppen, eller hvis kontakten til vores nære relationer er skrøbelig eller dårlig, så kan jalousien lettere få tag i os og lægge sin skygge over vores tanker og følelser.
Jalousien afspejler nemlig oftest en større eller mindre usikkerhed inde i os selv. Det kan ses som en sprække i vores tiltro til at vi er gode nok, smukke nok, kloge nok, selvsikre nok, frække nok eller hvad man ellers kan ønske sig at være nok af.
På den måde er jalousien et uønsket men alligevel brugbart spejl, der siger noget om os selv, som ellers kan være svært at holde ud eller rumme.
Hvis vi er modige nok, kan vi prøve at kigge ind i jalousiens spejl og gå på opdagelse i, hvad vi kan lære om os selv. Om vores usikkerhed og hvad der gør, at vi lige netop i denne situation oplever jalousien.
Hvad har den tredje, som jeg inderst inde gerne selv vil have mere af? Hvad kan den tredje give til min elskede, som jeg gerne selv ville have givet? Hvorfor rammer det mig så hårdt? Hvorfor er det, at jeg lige netop nu og her kommer til at føle mig truet på, hvad der er mit?
Hvis vi kan lykkes med at svare på nogle af de spørgsmål, kan vi begynde at arbejde med den usikkerhed, vi oplever i os selv. Uanset om den er stor eller lille. Hvis vi er modige nok.
Er jalousi et problem i dit liv, og har du svært ved selv at finde hoved og hale i, hvordan du skal forholde dig til den, så den ikke skader relationen til din elskede? Du er velkommen til at få en samtale med mig, hvor vi sammen kan prøve at blive klogere på svaret.
Du kan læse om mig her.