Åbne parforhold vol.3 - Aftalen
Af: Line Soot (linesoot.dk)
Hvem må hvad med hvem, hvornår og hvor længe? Der er ualmindeligt mange spørgsmål, der melder sig, når to mennesker skal nå til enighed om rammerne for et åben parforhold.
Selvom det kan virke uoverskueligt at tale om, diskutere og forhandle sig frem til en detaljeret aftale, er det en ualmindeligt god ide at være meget omhyggelig med aftaleprocessen.
Hvis aftalen er uklar, eller hvis en af parterne ikke er helt tryg ved aftalens indhold, er der en unødvendigt stor risiko for, at I kommer til at såre hinanden eller skabe dårlig energi imellem jer.
Først og fremmest er det afgørende, at I begge er 100% afklarede med, om I reelt ønsker at revurdere jeres forholds eksisterende rammer. Hvis den ene i bund og grund helst vil fortsætte i et parforhold, hvor der kun er jer to og ingen andre, er et åbent parforhold nok ikke det rigtige for jer. Det vil med stor sandsynlighed ende med, at I kommer til at såre hinanden eller mister jeres gode kontakt.
Dernæst bør I nøgternt vurdere, hvor gode jeres kommunikationsevner er. For at kunne trives med, at der lukkes op for eksistensen af andre mennesker indenfor rammerne af jeres indbyrdes relation, er det tvingende nødvendigt, at I er gode til at kommunikere jeres respektive følelser, tanker og behov. På samme måde er det vigtigt, at I er gode til at lytte og evner at rumme hinandens behov, også selvom det måske går vinkelret på det, I selv gerne vil.
Ud over gode kommunikationsevner er ærlighed en afgørende forudsætning for, at I kan lykkes med at navigere igennem de mange og formentlig lange samtaler, I kommer til at få i fremtiden.
Sidst men ikke mindst skal I kunne sætte jeres partners velbefindende over jeres egen lyst til eventyr, hvis det skulle blive nødvendigt, ligesom I skal være bevidste om, at parforholdets trivsel går forud for jeres personlige ønsker. Det bør være grundloven i alle åbne parforhold.
Når I har været igennem overstående refleksioner, kan I gå i gang med at finde ud af, hvor meget I vil åbne op for kontakten til andre mennesker. Det, der gælder for den ene i parforholdet, behøver ikke nødvendigvis at gælde for den anden. Det afgørende er, hvad I kan have det godt med hver især.
Sig aldrig ja til noget, din partner ønsker sig, bare fordi du gerne vil gøre din partner glad, eller fordi din partner har givet dig lov til det samme. Det vil blot give bagslag og sende dig til tælling før eller siden. Mærk efter i maven, når du skal tage stilling til, hvad du har det godt med. at din partner må. Vær hellere for tilbageholdende end for udfarende. Du kan altid slippe tøjlerne mere hen ad vejen.
Drøft alle de situationer, I kan forestille jer, og forsøg at beskrive mulige scenarier så godt som muligt. Lige fra let flirt, kys, berøringer, tæt dans, intime samtaler til oralsex, vaginalsex, analsex, og hvad I ellers synes er relevant at lave aftale om. Tænk igennem og aftal, om I udelukkende vil have eksterne oplevelser i fællesskab, eller om der også skal åbnes for, at I hver især kan have oplevelser med andre.
Hvis I er til kink, fetish, BDSM eller lign, så præcisér, om det er noget, I vil dele med andre, og i givet fald, om det det er noget I primært vil opleve sammen, eller om det er noget én af jer eller begge kan opleve på egen hånd.
Hvad er jeres holdning til, at jeres partner ser porno, og er det OK at sex-chatte med andre? Det synes måske at være i småtingsafdelingen, men er alligevel godt at få talt om åbent.
Find ud af, om der er områder, I vil have skal være ”hellige”, det vil sige som er forbeholdt jer to. Om der er noget, I ikke ønsker at dele med andre, for på den måde at medvirke til fastholdelse af den suverænitet, jeres forhold har over andre relationer.
Mærk også efter, om I udelukkede ønsker at dele seksuelle oplevelser med andre, eller om I også ønsker at dele varmere følelser? Ønsker I at have egentlige kærester ved siden af jeres primær forhold, og i givet fald hvor meget må de sekundære forhold fylde i jeres fælles liv?
Afslutningsvist bør det sunde åbne parforhold altid have en nødbremse, I kan aktivere, hvis den ene af jer har brug for at trække energien hjem. Hvis jeres livsomstændigheder gør, at I er særligt sårbare eller følsomme i en periode, det kan være pga. sygdom, stress, problemer i familien, vanskelige følelser eller lignende, kan det være fint at lukke ned for kontakt med tredjeparter og i stedet fokusere på hinanden og jeres relation. Det er både kærligt i nuet og hensigtsmæssigt på den lange bane. I kan altid åbne forholdet igen, når I føler jer klar til det.
Det er en vanskelig proces, der givetvis vil sætte mange tanker og følelser i spil mellem jer. Giv plads til det og accepter, at tanker og følelser ikke er rationelle og heller ikke er under viljens kontrol. Det er væsentligt, at I gør jeres bedste for at give plads til hinandens reaktioner, og at I på en omsorgsfuld måde hjælper hinanden med at lande igen, når følelser og tanker kommer på overarbejde.
Skriv gerne aftalen ned, når I synes, I har været omkring alt det, der er relevant for jer at have med. Hukommelsen har det med at blive påvirket af, hvad vi gerne vil huske, og det kan være en god ting, at I kan gå tilbage og genlæse, hvad I er nået til enighed om.
Evaluér jeres aftale jævnligt, gerne med forudbestemte intervaller. Der kan være brug for at tilpasse detaljerne, åbne for nye friheder eller lukke ned for nogle af de ting, der ikke fungerer så godt.
Hvis I møder vanskeligheder med kommunikationen i processen, er I velkomne til at få en samtale hos mig. Læs mere om mig her.
Læs evt. også mere om åbne parforhold her.