Konflikthåndtering vol.4 – Kunsten at lytte åbent
Af: Line Soot (linesoot.dk)
Når vi skændes med vores partner, er et helt gennemgående tema, at vi ikke føler os mødt og forstået. Vi prøver og prøver, men alligevel kommer vi længere og længere væk fra hinanden, stemmernes styrke stiger, og til sidst orker vi ikke prøve mere.
Måske tror vi, at vi lytter. Fordi vi ikke taler, holder øjenkontakt og hører med ørerne, hvad der bliver sagt. Men hvis vi lytter fra et lukket sted, er vi mere optaget af at forberede vores egen taletid og de mange ting, vi gerne selv vil have sagt, end af at forstå, hvad der ligger i det, vores partner siger til os.
Når vi lytter fra et lukket sted, er vi ofte også et smertefuldt og ensomt sted. Et sted hvor vi måske er så optaget af vores egen vrede eller frustration, at vi ikke længere evner at åbne os for vores partner.
Når to mennesker begge to lytter fra et lukket sted, er der ingen af dem, der føler sig forstået. Så vi prøver igen, siger det samme men bare lidt højre, fordi vi fornemmer at det ikke siver ind. Det hjælper selvfølgelig ikke, for det er ikke hørelsen, den er gal med. Det er modtageforholdene. Den samtale er der ingen grund til at fortsætte med. Den er dømt til at køre af sporet.
Hvad adskiller så en god samtale, hvor vi kan mærke kærligheden mellem os, fra en svær samtale, hvor vi mister den gode kontakt?
Ofte sker der det, at vi glemmer, eller midlertidigt mister, vores evne til at lytte åbent og modtageligt. Det kan være, fordi vi føler os sårede, vrede, er trætte, sultne eller optaget af andre ting. Vi tror ofte også, at vi ved alt om, hvad vores partner tænker og vil sige, hvis vi har kendt hinanden i mange år. Den tilbøjelighed bliver mere udtalt, når vi er følelsesmæssigt i affekt. Og så checker vi mentalt ud, mens vores partner taler og prøver at få os til at forstå.
Når vi ikke længere kan lytte åbent, begynder vores partner at føle, at der tales for døve ører. At vi ikke længere er modtagelige for informationer om, hvad vores partner tænker eller føler.
Hvis vi derimod lytter åbent, lytter vi fra et oprigtigt interesseret og nysgerrigt sted. Vi lytter ud fra et varmt og kærligt sted og ud fra et ønske om at undersøge og forstå, hvad vores partner tænker og føler. Vi lytter ud fra et sted, der ikke dømmer indholdet i det, vi bliver fortalt.
Hvis vi lytter åbent, har vi en god mulighed for, at vores partner føler sig forstået og holdt af. Vi har samtidigt et godt udgangspunkt for at få udbygget vores kendskab til, hvordan vores partner tænker og i sidste ende udbygger det vores kendskab til, hvem vores partner er inderst inde.
Det er almindeligt for mennesker, der har været sammen i flere år at tro, at vi ved alt om, hvad vores partner tænker, føler og drømmer om. Det kommer vi let til, fordi vi i begyndelsen at vores relation, mens vi er forelskede, meget ofte taler ekstremt meget om alt muligt – ganske enkelt fordi vi vil vide alt om det menneske.
Som tiden går, er det ikke usædvanligt, at vi holder op med at snakke om, hvad vi tænker om alt muligt, hvad vi drømmer om, og hvordan vi i bund og grund har det. Men vi stopper ikke med at udvikle os. Ingen mennesker er det samme menneske efter et år, fem år eller ti år. Vi forandrer os. Får nye drømme, nye tanker og nye måder at anskue livet på.
Den forandring, som uvægerligt sker i vores partners indre, har vi mulighed for at få indblik i, når vi lytter åbent, lukker munden og åbner for vores indre modtagelighed.
Der er to måder, vi kan imødegå samtaler, der kører af sporet: For det første kan vi skærpe vores opmærksomhed på, om vi fornemmer, at vores partner forstår, hvad vi siger. For det andet kan vi spørge os selv, om vi reelt prøver at sætte os ind i, hvad vores partner forsøger at sige til os, eller om vi er i gang med at tænke på vores eget næste træk
Hvis vi på den måde får mistanke om, at den ene eller begge af os er holdt op med reelt at lytte fra et åbent sted, kan det være en god ide at sætte samtalen på pause, indtil gemytterne er faldet til ro, og vi igen kan åbne os for hinanden.
Læs mere om konflikthåndtering her
Du kan også læse om mig her