Hvorfor et åbent parforhold?
Af: Line Soot (linesoot.dk)
På Facebook har jeg skrevet et opslag, hvor jeg beskriver, hvorfor det giver mening for mig at leve i en relation med en dynamisk åbenhed.
Helt generelt er det vigtigt at gøre sig klart, hvorfor man ønsker en åben relation, før man beslutter sig for at afprøve det. Både som par og som enkeltperson.
Ofte kan samtalerne om åbne parforhold handle meget om, hvad vi konkret gør, og hvordan vi gør det. Hvad reglerne, eller rammerne om man vil, omkring åbenheden er.
Det vigtigste er dog at være bevidst om hvorfor, det er vigtigt at leve åbenheden ud. Det siger noget om de bagvedliggende værdier og ønsker for indhold i tilværelsen.
Vores "hvorfor" er et fixpunktet. Et sted hvor alting starter, og som alting vender tilbage til.
Når der kommer stramme tider, og det bliver udfordrende at være i den åbne relation, og når samtalerne bliver vanskelige, er det væsentligt at kunne gå tilbage til, hvorfor man har valgt at leve sådan.
En slags sanity-check.
Så kan den videre vej sammen moduleres efter situationen og bevidstheden om, hvad der er vores værdier, og hvad der er vigtigt for os. Vi kan skære ind til benet og fjerne overflødig støj. Måske trænger vores "hvorfor" til et eftersyn eller en revurdering.
I 2023 spurgte jeg 16 par i åbne relationer, der tidligere havde levet monogamt, hvorfor de valgte at åbne deres forhold, hvilke gevinster, de fik ud af det, og hvad de vanskeligste aspekter af åbenheden er for dem. De resultater vil jeg gerne dele her.
Parrene gav mig meget fine tilbagemeldinger, som jeg har kondenseret og kogt ned til essenser.
Årsager til at ønske åbenhed:
1. Seksuel lystubalance
2. Udforskning af egen og/eller partners seksualitet
3. Frihedsønske
4. At prøve noget nyt, nysgerrighed
5. Udvikling af parforholdet
6. Forskelle i seksuel lyst, biseksualitet
De største gevinster ved den åbne samlivsform:
1. Styrket primærrelation (større tæthed, mere omsorg, samhørighed, fællesskabsfølelse, indsigt i hinandens følelser)
2. Bedre kommunikation i primærrelationen
3. Følelse af frihed
4. Personlig udvikling
5. Ingen skam over lyst til andre
6. Seksuel udforskning
De vanskeligste aspekter ved den åbne samlivsform:
1. Utilstrækkelighed, ikke at være nok, ikke at slå til
2. Hemmeligholdelse overfor familie, venner og arbejde
3. Misteangst / jalousi
4. Ubalance i oplevelserne, den ene får flere oplevelser end den anden.
5. Frygt for at såre sin partner
6. Mangel på tid
Det giver altså ikke mening at skære alle over én kam. Vi har alle vores egne personlige grund til at leve, som vi gør, og vi får også noget forskelligt ud af det.
Hvis du har mødt ét par, der lever åbent, ved du kun hvorfor lige dét par har valgt at indrette sig sådan.
Fælles for alle, der vælger at leve i en åben relation er dog, at det kræver en ekstremt god og nuanceret evne til at kommunikere om, hvad vi har lyst til, og hvad vores grænser er.
Der kræver også en stor vilje til at gå på opdagelse i egne opvæksts- og tilknytningsmæssige krinkelkroge, en stor evne til at mærke og stå ved egne følelser og en villighed til at stille sig sårbar og ærlig overfor sig selv og sin partner.
Måske er det derfor, så mange par i åbne parforhold oplever, at de udvikler en markant bedre kommunikation og en styrkelse af deres primærrelation(er).